středa 18. července 2018

Maturitní ročník

Poslední rok na gymplu byl hektický, náročný na psychiku, ale byl také protkaný krásnými a nezapomenutelnými chvilkami. Nemůžu říct, že by to byl nekonečný školní rok. Právě naopak, uteklo to všechno strašně rychle. Tento rok utekl jako sen, v němž minuty ubíhají stejným tempem, jako bije srdce. Nejdříve to byly měsíce do začátku maturit, pak jen dny, následně to všechno bylo za mnou a já odcházela ze školy s pocitem, že jsem zvládla zkoušku dospělosti.



První půlrok čtvrťáku byl relativně klidný. Do jara bylo času dost. Zlom přišel až o Vánocích. Řekla bych, že každý maturant si říká, že o vánočních prázdninách si začne vypracovávat první maturitní otázky. I já měla takovou představu, bohužel jsem ji neuskutečnila. Aby toho nebylo málo, vykašlala jsem se i na maturitní četbu a četla jsem dvě knihy, které s maturitní četbou neměly co do činění. Do toho všeho jsem řešila své osobní a zdravotní problémy, tudíž škola šla lehce do pozadí.



Druhá polovina čtvrťáku už byla o něco náročnější na psychiku, protože šlo do tuhého. Ovšem na maturitní učení stejně nebyl čas, protože jsem se do půlky dubna učila na normální písemky do školy, aby se mi uzavřela klasifikace. Na začátku dubna mě také čekala písemná práce z českého jazyka. Obávala jsem se toho, což je normální. Po napsání slohovky jsem se cítila, jako kdybych celou maturitu měla za sebou, přičemž to nejhorší mě teprve čekalo.



Ke konci dubna jsem také skončila ve škole a začal mi měsíční svaťák. Nebudu vám lhát, intenzivně jsem se začala učit cca 2 týdny před ústními zkouškami. Také jsem se snažila dočíst povinnou četbu, což se stejně nepovedlo, protože mi chybělo přečíst nějakých 7 knížek.



První týden v květnu mě čekaly písemné testy. Na konci toho týdne jsem byla strašně unavená. Následující dva týdny byly hektické, protože šlo do tuhého. Zjistila jsem, že mám málo času a hodně učení.

V den ústních maturit jsem měla šťastnou ruku a všechny zkoušky jsem zvládla. Byla jsem velmi překvapená z toho, jak na mě celá maturita působila. Vůbec mi to nepřišlo jako státní zkouška, ale spíše jako normální ústní zkoušení. Následně jsem zvládnutí maturity pořádně oslavila a na začátku června jsem obdržela maturitní vysvědčení. A nastal konec jedné životní etapy.



To, že jsem zvládla složit maturitní zkoušku, není jen moje zásluha, ale také zásluha lidí, kteří tu byli se mnou celou dobu. Velká zásluha byla na straně učitelů. Byla tady také rodina a kamarádi s psychickou podporou. Úplně nejraději vzpomínám na dva týdny před maturitou, kdy se mi dostávala pořádná dávka psychické podpory od jednoho člověka, od něhož jsem často slyšela, že všechno umím, že to zvládnu a že sebepéče je důležitá věc, a proto jsem měla nárok na odpočinek během mého rádoby učení.

Přiznám se, že jsem se strašně obávala konce, protože po složení maturitní zkoušky jsem měla černo. Prostě nic na obzoru, na nic jsem se netěšila. Velmi jsem se obávala toho, co budu dělat. Nechala jsem to tak a nějak jsem proplouvala. V hloubi duše jsem věděla, že se toho bojím, protože to všechno skončí. Neminula mě post-maturitní deprese. Popsala bych to jako takové chvilkové období, kdy mi nedocházelo, že jsem složila zkoušku dospělosti, neměla jsem vůbec radost z toho, že mám maturitu. Na chvíli jsem upadla do apatie. Věděla jsem, že v takové situaci nemůžu zůstat věčně, a proto jsem se snažila zařídit si to, abych mohla vycestovat. Zkusit si žít rok v jiné, nejlépe anglicky mluvící, zemi byl vždy můj sen, tak jsem zvědavá, jak se s tím poperu, ale o tom někdy příště. Na vysokou jsem chtěla i nechtěla. Pořád jsem nebyla rozhodnutá. V polovině nebo spíš ke konci května se stalo něco, co změnilo můj názor, tudíž jsem se z recese nedostavila na přijímačky, a měla jsem jasno v tom, že odjedu.
Říkám si, že jsem mladá a nemám co ztratit. Právě naopak toho hodně získám a bude to skvělá životní zkušenost. Nemyslím si, že to bude lehké, ale rozhodně to bude stát za to.



Budoucím maturantům bych dala jednu důležitou radu → nenechávejte to na poslední chvíli a učte se průběžně, protože díky tomu zamezíte psychickému zhroucení způsobené horou učiva a málo času. Samozřejmě, že je to psáno s nadsázkou. Maturita zdaleka nebyla to nejhorší, co jsem zažila. Myslím, že na vysoké škole se zažívá taková maturita každé zkouškové. Sama to odzkoušené nemám, ale slýchávám to poměrně často.
Čtyři roky strávené na gymplu mi toho hodně daly, ale také hodně vzaly.
Teď nastal konec a je čas posunout se někam dál. Zažít něco nového, víc těžšího a zatoulat se do neznáma. Možná také najít sama sebe a dospět, protože to, že zvládnete zkoušku dospělosti z vás, v žádném případě, dospěláka neudělá.

Jak vzpomínáte na svou maturitu? A koho to teprve čeká? Dejte mi vědět :)
P.S. Fotky kávy tady jsou proto, že to byla jedna z věcí, která mě celý maturitní ročník držela při životě :)

17 komentářů:

  1. ja som maturovala tento rok :) konečne :)

    Sydneysleek

    OdpovědětVymazat
  2. Ako si mi vyvolala spomienky :) Zasa niekto. Stredná je skvelá na to aby si si uvedomil, čo chceš v živote. A akých ľudí okolo seba chceš mať :) No čas po strednej beží neskutočne rýchlo...

    Klaudia Duranova BLOG  / check my IG

    OdpovědětVymazat
  3. Ach keď si spomeniem na tie stresy pred maturitou :) Teraz pomaly končím medicínu a už ani neviem ako to ubehlo. Gratulujem ti a verím, že si sa rozhodla správne a získaš v zahraničí veľa skúseností, ktoré ťa uistia v tom, že toto je to čo chceš! :)

    Lumi z Recenzie-Kozmetiky

    OdpovědětVymazat
  4. Já už mám od maturity hodně let a popravdě jsem ráda, že jsem ze střední pryč. Neměli jsme dobré vztahy ve třídě. A takhle zpětně ani nechápu, jak jsem mohla dávat to denní chození do školy a nervy z přepadových testů a fakt, že jsem tři roky propadala z matiky :D Co se týče maturity, na angličtinu jsem se učit nemusela, měli jsme skvělou přípravu z hodin. Němčina byla horší, tu jsem neměla ráda a nešla mi, nicméně nijak intenzivně jsem se jí neučila. Možná i proto z ní mám 3 a zkazila mi jinak perfektní výsledky maturity :D Knížky jsem četla asi taky nějak průběžně a nejspíš jsem si psala nějaké poznámky, protože jsem je určitě nečetla na poslední chvíli. Ale češtinářku jsme měli skvělou, takže nás hodně připravila v rámci hodin. Jediné intenzivnější učení si pamatuju z biologie. To jsme si s holkama vypracovávaly otázky a jako jedinou si pamatuju právě biologii, že jsem se učila o svaťáku. Maturovala jsem v úterý odpoledne a to čekání bylo nejhorší. Záviděla jsem těm, co šli ráno. Samotná maturita mi taky přišla v pohodě, i když nechápu, že jsem se nesložila, protože byly otázky, co jsem fakt neuměla. Co jsem na VŠ, jsem posedlá tím, abych uměla fakt všechno :D Nicméně pro mě přišel zlom až u přijímaček, kdy se mi zhroutil celý svět, když jsem se nedostala na vysněnou školu. A pak se zhroutil podruhé, když mě nevzali ani další rok. Nakonec jsem ale spokojená, i když otázka je, jakou najdu práci až za rok dokončím školu :D Já bych zkouškové ani k maturitě nepřirovnávala. Příprava na maturitu trvá vlastně celou střední. Já většinou ty věci na zkoušky vidím poprvé až když se začínám učit, protože na přednáškách se moc nevyskytuju :D Navíc u maturity je ta podpora učitelů větší, u zkoušek jsme jen seznam jmen, málokdo ze zkoušejících nás měl v semestru na cvičení. Uf, to jsem si nějak zavzpomínala a je z toho román :D Budu se těšit na další články o Tvém životě a gratuluju k maturitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, upřímně taky teď nechápu, jak jsem mohla zvládat ten stres v některých předmětech, protože se nečekaně zkoušelo a pro mě to byl vždy trapas, když jsem dané učivo neuměla. Hodiny matematiky pro mě byly oříšek a jsem ráda, že už nikdy matiku neuvidím! Taky jsem maturovala odpoledne a já za to byla ráda, protože jsem si dopoledne snažila něco opakovat a vím, že jsem si na uklidnění zacvičila jógu a šla do školy s pocitem, že nic neumím.
      Jsem docela zvědavá, jak to budu mít já na vysoké. Už na střední jsem byla posedlá tím, abych uměla všechno do posledního slova, což mi zbytečně přidělávalo práci a někdy jsem se z těch informací cítila zahlcená.
      Děkuji za komentář a hodně štěstí při psaní diplomky :)

      Vymazat
  5. pamatuju si svůj maturitní ročník, po maturitě jsme šly s kamarádkama do mekáče :D už je to 4 roky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem šla po maturitě na sushi :D Asi taky věc, kterou nikdy nezapomenu :)

      Vymazat
  6. Gratuluji k maturitě :-) já na maturitu vzpomínám ráda. Naše odpolední skupinka seděla v jedné malé učebně, kde jsme si vyprávěli vtípky a historky a smály se na celou školu. Byli jsme tak pozitivně naladěni a všichni to udělali :-) s úsměvem jde totiž všechno snáze. Když ale maturitu srovnám se státnicemi na vysoké, byla to brnkačka a vůbec se to s tím nedá srovnat. Už je to delší dobu co jsem ze školy a už roky pracuju, ale i tak ráda vzpomínám na všechny spolužáku ze střední a všech těch vysokých, až se mi někdy pletou :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, je super, že na maturitu máš takové pěkné vzpomínky :) Taky jsem maturovala odpoledne a přišlo mi to o hodně lepší než dopoledne, protože jsem měla čas snažit se dohnat to, co jsem nestihla :D
      Řekla bych, že školská léta utváří krásné vzpomínky.

      Vymazat
  7. Tyjo, vždycky je každý z maturity nervozní, ale i já se na ústní začala učit možná 10dní dopředu a zas takové těžké mi to nepřipadalo, ale každý to má jinak no.. Ale každopádně gratuluju k té maturitě a hodně úspěchu v zahraničí..Můžu se zeptat, kde přesně? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naty, vadilo mi, že se o tom pořád mluvilo ve škole a celá maturita na mě působila jako strašák. Když jsem v dubnu skončila, bylo to volné, protože mě nikdo s maturitou nestrašil a bylo to jen na mě :D
      Děkuju moc, chystám se na rok do Ameriky :)

      Vymazat
  8. Gratuluji k maturitě! :) Já už ji mám taky "v kapse" a taky můžu říct, že jsem vše nechala na poslední chvíli, i když jsem měla naplánované, jak se budu učit celý rok :D No, nakonec to dopadlo tak, že jsem den před maturitou neuměla ještě 30 otázek... To byl pak šrumec! :D Pokud chceš, koukni i na můj článek o čtvrťáku: MŮJ POSLEDNÍ (MATURITNÍ) ROČNÍK NA STŘEDNÍ :)

    S láskou,
    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Eli, taky gratuluji a na článek ráda kouknu. Já teda neměla v plánu učit se celý rok. Nejdřív jsem si říkala, že začnu o jarních prázdninách, ale to nevyšlo. Pak se to posunulo na konec dubna a nakonec to stejně bylo chvilku před maturitou a vůbec jsem všechny otázky neuměla :D

      Vymazat
  9. Moc gratuluju! :) Je pravda, že každé zkouškové jsem na maturitu s láskou vzpomínala a říkala jsem si, že oproti zkouškovému (a to ani nemluvím o státnicích) byla maturita úplný nic, ale upřímně v ten den, kdy jsem ji udělala, jsem měla pocit, jako kdyby mi patřil svět :) Strašně moc ti fandím a držím ti palce, ať se ti v cizině líbí a ať to všechno zvládneš :) Sama jsem po maturitě chtěla jet na rok pryč, ale od všech jsem slyšela, že se mi pak nebude chtít učit, že to pro mě bude těžší atd., upřímně doteď lituju, že jsem poslechla všechny okolo a ne sama sebe.. i teď po bakaláři jsem uvažovala, že bych si dala rok pauzu někde v cizině, ale jsem si jistá, že kdybych si dala ten rok pauzu, tak bych se na vejšku už nikdy nevrátila a já bych teď už přeci jen chtěla toho magistra ještě nějak někde dodělat :) Ale to, že bych chtěla vyjet do zahraničí, je pořád můj sen, jsi mi inspirací, že si jedeš tenhle svůj sen splnit :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domi, děkuji :) Taky jsem slýchávala a vlastně pořád slyším od ostatních, že se do školy už nevrátím, atd atd. Myslím si, že to bude jen na mně a já bych na vysokou chtěla. Pokud něco chci, snažím se pro to udělat maximum, ale taktéž se bojím, že to pro mě za ten rok bude o hodně těžší.
      Přeji Ti hodně štěstí v magisterském studiu :)

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář. Dělají mi neskutečnou radost. :)

Blogger Template by DanyČuks