sobota 3. ledna 2015

5 nejoblíbenějších knih za rok 2014

I když jsem říkala, že pro mě rok 2014 nebyl v moc věcech dobrý, tak zanechal jednu velice dobrou věc. Začala jsem zase po hodně dlouhé "pauze" číst knihy. Moje knižní "pauza" trvala asi dva roky? Nechápu, proč jsem přestala číst a nechápu, jak jsem bez toho mohla vydržet. Za ten rok jsem přečetla něco přes dvacet knih. Zjistila jsem to až teď, takže jsem nemile překvapená, protože jsem si myslela, že jich bylo aspoň třicet. Tento rok mám v plánu přečíst aspoň třicet pět knih, ale konec vykecávání a jdeme na dnešní téma!



Vybrat jen pět knížek, nebylo zase tak lehké, tak jsem zvolila takovou metodu, že jsem si říkala, které knížky bych si zase znovu přečetla a to už šlo lépe. Pořadí knížek není nijak ovlivněno tím, že jednička je nejlepší a pětka je nejhorší, na to teď neberte ohledy.

Jako první nejoblíbenější knížku tady mám Vypravěčku od Jodi Picoult. Knížka se mi do ruky dostala až někdy v prosinci, ne že bych o ní neslyšela už dříve, ale nějak mě nezaujala. Pak jsem pátrala a říkala jsem si proč jsou na ni všude recenze a tak. Několik jsem si jich přečetla a řekla jsem si, že ta knížka by za to mohla stát. A světe div se, byla to pravda! Knížka mě ze začátku moc nebavila, ale potom jsem ji přímo hltala! Říkala jsem si, že její plus je to, že je tak tlustá a nebudu ji mít tak rychle přečtenou, bohužel jsem zjistila, že když se do nějaké knihy začtu, tak je mi úplně jedno, jak je tlustá.
V knize se prolíná druhá světová válka, přesněji Holocaust, a současnost. Má tři části, přičemž ta druhá část se podrobně věnuje druhé světové válce. Autorka to opravdu skvěle popsala. Knihu určitě doporučuji!




Další knížka, která se mi dostala pod kůži je z trilogie Padesát odstínů, přesněji druhý díl Padesát odstínů temnoty od E L James. Určitě to všichni znáte, aspoň ten první díl, který půjde v únoru do kin. Řekla bych, že čtenáři, kteří četli aspoň první díl, se dělí na dvě skupiny a to, že jedna si to zamilovala a ta druhá to nesnáší. Já patřím do té skupiny, která si to okamžitě zamilovala. Jsem taková, že z trilogie si vždy koupím první díl a ty zbývající už ne, protože nevydržím čekat a přečtu si to na počítači nebo teď už na čtečce. Druhý díl mám nejradši hlavně, protože mi přijde hodně romantický a konečně se dozvídáme něco víc o tajemném Christianovi. Tenhle díl jsem nečetla jen jednou.




Třetí knížkou je Divergence od Veronici Roth, která je zase z trilogie. Knížku jsem dočetla někdy ke konci prosince. Původně jsem si celý box knížek přála na narozeniny, ale nedostala jsem ho, protože ho mamka nikde nesehnala, tak už mám všechny tři díly ve čtečce. Knížka se mi moc líbila, Čtyřku jsem si hned zamilovala. Ale byla jsem na sebe naštvaná, protože jsem první viděla film, takže jsem věděla, co se v knížce bude dít a tak. 




Předposlední oblíbenec je Božský hráč od Christiny Lauren. Je to zase knížka z série, kterou doma nemám, protože jsem si koupila jen první díl a to Božského bastarda. Někteří říkali, že další dva díly už nejsou tak dobré, ale já mám jiný názor. U mě vede Božský hráč potom cizinec a bastard až na konec. Knížku jsem četla v létě a měla jsem si přečtenou ani ne za týden. Hráče Willa jsem si okamžitě zamilovala. Knížka je dobrá i v tom, že se zasmějete. Hráče jsem nečetla jen jednou, ale potom na začátku září jsem si ho přečetla znovu, takže nevím jestli ho budu číst ještě po třetí, to už asi ne. Ale za přečtení určitě stojí! A hodně se mi líbí i obálka knihy.




A poslední kniha je z klasické literatury. Jedná se o Obraz Doriana Graye od Oscara Wilde. Knížku jsem četla celkem dlouho, mám pocit, že asi dva měsíce. Bylo to, protože jsem ji začala číst před přijímačkami a potom jsem na to neměla čas a pak jsem se někde v půlce zasekla a prostě to bylo takové divné, ale dočetla jsem ji a vůbec toho nelituji! Je to opravdu dokonalá knížka, jak jednou řekla moje kámoška, je to perla světové literatury! Knížku jsem dostala na narozeniny, takže ji plánuji číst ještě jednou, což se mi bude hodit, protože je to i povinná četba k maturitě. Určitě si ji přečtěte. :)



Tak tady je pět, pro mě nejlepších, knížek, které jsem za rok 2014 přečetla. Nelituji žádné, knížky, kterou jsem za ten rok přečetla, protože každá ve mně něco zanechala a některé změnily i můj pohled na svět. 
Jaké jsou vaše oblíbené knížky, které jste přečetli za rok 2014?


2 komentáře:

  1. Skvělý výběr, hlavně Odstíny a Božská serie(jo jsem to tak napsala) :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. 50 odstínů šedi nebo Božského bastarda/hráče/cizince si chci taky určitě přečíst. Možná už tento rok :D :) Jinak plánuji přečíst zase nějaké hokejové knížky, taky povinnou četbu a ještě něco třeba s tématikou 2. světové války nebo tak. To by mě zajímalo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář. Dělají mi neskutečnou radost. :)

Blogger Template by DanyČuks