pátek 30. ledna 2015

Hot City Yoga


Abych se přiznala, do půlky ledna jsem nevěděla, co to hot yoga neboli bikram yoga je, a že něco takového existuje. Tady jde vidět, jak jsem ve všem pozadu. Nejsem cool.  O hot yoze jsem se dozvěděla díky kamarádce, se kterou jsme na ni chodily. Hot City Yoga měla do 20. ledna akci pro začátečníky. Deset lekcí po sobě za 200 Kč, což je krásná cena na hot yogu.
Každopádně jsem zase o něco moudřejší, berte to s rezervou, a můžu vás s hot yogou seznámit.



Tak ve zkratce, co to vlastně je?

Je to speciální druh yogy, který se cvičí ve vyhřátém sále na 42°C. Během jedné lekce, která trvá devadesát minut, projdete dvacet šest póz Hatha yogy (fyzické yogy) a dvě dechová cvičení. Prvních čtyřicet pět minut se cvičí ve stoje a dalších čtyřicet pět minut v leže. 



Něco z minulosti...

Zakladatelem bikram yogy nebo taky hot yogy je Bikram Choudhury, který se narodil v roce 1946 v Kalkatě. Od něj taky název bikram yoga. V roce 1970 emigroval do USA a tam taky, dá se říct, představil tento druh cvičení. 


Proč zrovna cvičení ve 42°C?

Dočetla jsem se, že by teplota měla napodobovat klima v Indii. A taky se tělo stává pružnější, takže předcházíte zranění.




Jak vypadá lekce?

Obvykle na lekci dorazíte dřív, chvilku relaxujete v sále a zvykáte si na teplo. Je nutno nemluvit, protože byste narušovali atmosféru, a hlavně celou lekci musíte dýchat nosem. 
Každá lekce začíná dýchacím cvičením, při kterém si zvětšujete kapacitu svých plic. Po té následuje rozcvička a cvičení ve stoje. Je to vlastně tak, že nejdřív své tělo připravujete na ty nejtěžší pozice, které nastanou uprostřed a po té své tělo zklidňujete. Po 45 minutách, které utečou rychle, ale jste zpocení jak prasátka, máte dvě minuty určené k relaxaci, které strašně rychle utečou. 
Po relaxaci začíná série pozic v leže, kdy nejtěžší pozicí je velbloud (velký záklon) a králík (velký předklon) po těchto dvou pozicích máte vyhráno, protože začínáte tělo pomaličku zklidňovat. 
Na závěr vás čeká druhé dechové cvičení, tentokrát dechová poloha ohně, při kterém posilujete kompletně celé břišní svalstvo. No a potom už jenom, jak dlouho chcete, odpočíváte a hurá domů. Nesmím zapomenout, že každá pozice má dva sety, přičemž v druhém setu se pozici vždy snažíte prohloubit, a to i když už nemůžete.




Co si vzít s sebou?
  • Z vlastní zkušenosti bych vám doporučila leginy nebo 3/4 kalhoty, sportovní podprsenku a tílko. V žádném případě nepřemýšlejte o teplácích, protože byste umřeli horkem. Boty nejsou třeba, protože yoga se cvičí na boso.
  • Dva ručníky, sprchový gel. Ručník jeden větší, který si dáte na podložku a budete se do něj utírat a ten druhý na sprchování.
  • Láhev vody. Budete mít strašnou žízeň.
  • Vždy si zjistěte, jestli ve studiu půjčují podložky, ale myslím, že jo. V balíčku pro začátečníky v Ostravě je podložka v ceně, ale kdyby neměli, podložku s sebou.
  • To nejhlavnější - odvahu a dobrou náladu. 



Moje zkušenost + názor

Na první lekci jsem se strašně těšila, to jsem vůbec nevěděla, co mě čeká. Když jsem vešla do sálu, v duchu jsem se smála sama sobě. "To jako v takovém horku mám cvičit?" Tahle věta se mi pořád opakovala v hlavně. A odpověď byla ano.


Hned po prvních deseti minutách jsem se začala neskutečně potit a po chvilce už ze mě pot tekl permanentně. To mě ale neodradilo a cvičila jsem poctivě dál, spíš jsem se o to snažila. No a potom, nejenže tam bylo takové horko, ale začalo být i dusno, protože nás tam bylo moc. Ale pořád se to dá zvládnout, a když nemůžete, tak si vždy můžete lehnout na podložku. 
Cvičila jsem, tak jak mi to mé tělo dovolilo. Abych se přiznala, snad každou lekci jsem vynechala pozici velblouda, protože se mi při takovém záklonu hodně točila hlava a měla jsem černo před očima, což se pěkně blbě zvládá v takovém prostředí. 




Vtipné bylo, že mě na první lekci instruktorka mnohokrát opravovala, snad nikoho víc, než mě, protože jsem obvykle měla problém s levou a pravou stranou. Jednou jsem dávala ruky naopak a ona za mnou přišla a říkala mi to, já jsem jí to odkývala, ale ruky šly pořád jinak. Řekla mi to asi třikrát a po čtvrté se už začala smát a já taky. 
Po skončení první lekce jsem si v hlavě opakovala slovo "masark". Masakr to fakt byl, ale já se do toho "masakru" zamilovala. Po každé lekci jsem se cítila uvolněnější a vyrovnanější. Stres jsem vypotila a protáhla jsem si každičký sval. Hlavně jsem se pořád usmívala jako blbeček, protože jsem byla plná endorfinů. 



Vypotila jsem litry vody, zhubla nějaké to kilo a srovnala jsem si páteř. Jsem smutná, že už nebudu chodit, protože je na mě yoga drahá. Určitě si budu stránky hlídat a čekat na nějakou další akci. Ale za ty rovné záda jsem nesmírně ráda, protože jsem pořád chodila shrbená. Z yogy jsem byla zvyklá vždy být narovnaná a už mi to tak zůstalo a doufám, že i zůstane! 


Benefity hot yogy
  • Vyšší teplota napomáhá přirozenému čištění organismu
  • Naučíte se správně dýchat
  • Uvolnění pro svalstvo, mysl a taky procvičení celého těla, a proto se taky cítíte strašně fajn 
  • Za jednu lekci můžete spálit až 1200 kalorií, což po pár lekcích vede ke snížení váhy
  • Tvarujete si postavu a posilujete svaly
  • Získáte pružnost a sílu těla i mysli
  • Posílíte svůj imunitní systém
  • Zlepšíte pružnost páteře
  • Posilujete srdeční činnost
  • Teplo otevírá póry a čistí pleť
  • A mnoho dalších pozitivních, pro zdraví přínosných věcí... :))



Pár užitečných rad na závěr

Když jdete na svou první lekci, nezapomeňte se dostavit nejméně dvacet minut před cvičením.
Celý den si hlídejte pitný režim, který je velice důležitý. Když moc nepijete, během cvičení se vám udělá lehce špatně. 
Další důležitá věc je, že 2-3 hodiny před lekcí nejezte. To opravdu dodržte, protože pak se vám může stát, to co mně aka při cvičení v leže na břichu jsem myslela, že to jídlo ze mě vyleze pusou. 
Nezkoušejte yogu pokud víte, že máte fyzické problémy anebo problémy s horkem a vlhkostí. 
Když už nebudete moct, odpočiňte si. Za tohle vám nikdo hlavu neutrhne, protože je to jen čistě vaše rozhodnutí. 
Připravte se, že když vejdete do studia, ucítíte pořádný smrádeček a taky se připravte na to, že z vás pot poteče jako voda z kohoutku. 
Dámy, nezapomeňte se odlíčit!
Připravte se na to, že nejenom pročistíte svoje tělo, ale i peněženku. 





Takže kdybych to měla shrnout, tak horká yoga je naprosto super věc, aspoň pro mě. Sama jsem se divila, že mě to tak chytlo, ale nebylo to hned po první lekci. Na druhou lekci jsem se musela donutit, protože jsem strašný lenoch. Nikdy to nevzdávejte po první lekci. Když myslíte, že už nemůžete, tak můžete dvakrát tolik! Musíte dát svému tělu čas. Nebojte, výsledky se dostaví velice rychle, mluvím z vlastní zkušenosti. Pokud vás to chytne, tak budete chtít být dokonalí jako ti, kteří už tam chodí strašně dlouho a pozice zvládají levou zadní.




Co vy a hot yoga? Máte nějaké zkušenosti? Určitě se pochlubte!
Cvičíte pravidelně nebo radši lenošíte? 

9 komentářů:

  1. Když jsem začala ten článek číst, říkala jsem si "42 stupňů? Boha to myslí vážně?", ale jak jsem četla dál a dál, zjišťuju, že mě to fakt zaujalo. Kolik to stojí normálně bez akce?

    Popravdě jsem ale líná jako prase a nepřežiju ani minutu sedů-lehů. Plus nenávidím horko - ale vážně - já a horko jsme úhlavní nepřátelé. Ne že bych ho špatně snášela (byla jsem takhle jednou ve skleníku co simuloval tropickej prales a zatímco tam všichni omdlívali, já akorát nadávala), ale pokud se horku můžu vyhnout, dělám to. Na druhou stranu v létě chodím v černé šusťákové bundě.o.O Někdy se v sobě holt nevyznám. Asi mám s horkem trochu love-hate vztah. (I když tý "love" tam teda moc není.)

    A že bych se měla odlíčit? ...Pomoc, to bych tam byla nejškaredší. :D (ne že bych se líčila nějak moc, ale i tak.) Ještě mám otázku - jací tam tak chodí lidi? Kolik cca a v jakým věkovým rozmezí a pohlaví a typ a tak? (chápu, žes asi neměla zrovna myšlenky na sociologické rozbory, ale určitě sis všimla, když jsi tam byla desetkrát.:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normálně bez akce stojí deset dní pro začátečníky 400kč. Ale prosím tě, já se na první lekci neodlíčila a bylo to fakt hnusný pocit! A nikdy nekouká na to jak vypadáš, protože tam chodí převážně ženy od 30 do 45 bych řekla. Občas tam je i nějaký chlap, kterému může být taky tak 40. My tam s kámoškou byly nejmladší :D Někdy mi přišlo, že tam chodí takové namyšlené paničky "vyšší třídy". Ale opravdu se nikdy nezajímá o to, jak vypadáš, protože ke konci úplně VŠICHNI vypadají hrozně :D Snad ti tohle stačí, kdybych to věděla, tak do zapojím do článku taky.

      Vymazat
    2. Děkuju moc, zní to fakt strašně zajímavě. A mají to dokonce v našem městě, paráda! (Ještě přemluvit někoho, kdo by do toho šel se mnou, ha, ha.)

      Vymazat
  2. Já cvičím teďka strašně moc moc ráda, hlavně to i tak trochu potřebuju. Jsem tlustá, co si budeme nalhávat. :D Z článku jsem vyčetla, že by mě ta hot yoga asi dost bavila! Hlavně potřebuju protáhnout páteř (vlastně celá záda), protože mě už asi měsíc v kuse permanentně bolí a bolí a odmítám s tím někam jít. Doufám, že to není nic se zdravým. :O
    Moc výborný článek, který se Ti povedl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se snažím cvičit, protože to taky nutně potřebuju. :D Na páteř je hot yoga moc dobrá! Četla jsem, že pomáhá i při skolióze, a páteř si pořádně protáhneš na každé lekci.
      Děkuju moc!

      Vymazat
  3. Vypadá to zajímavě a celkem i uklidňuje jak tak píšeš. Upřímně bych se bála toho potu,smradu. Upřímně nikdy jsem o tom neslyšela alespoň něco nového.Máš zajímavé články! + S láskou Mí http://mycrazydiary.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá zajímavě, ale stejně se bojím že by mi tam bylo špatně v tom horku.. navíc nezvládám ani v normální teplotě stát na místě - dělá se mi často špatně :(

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář. Dělají mi neskutečnou radost. :)

Blogger Template by DanyČuks