čtvrtek 14. července 2016

FINGERS UP 2016

Pěkný den :)

Jak víte, o víkendu jsem se zúčastnila mého prvního festivalu Fingers Up. Básnila jsem o něm strašně dlouho. Předčil moje očekávání a teď vám konečně můžu říct, jak jsem si ho užila.
Připravte se na dlouhý článek plný fotek!


Na úvod bych vás s tímto festivalem seznámila, protože mi je jasné, že ho mnohé z vás nebudou znát. Koná se v útulném areálu Morava campu v Mohelnici. Za sebe bych ho popsala jako malý, komorní a útulný. Sám festival se prezentuje jako "Festival jinak". Těžko si pod tím jde něco představit, pokud o festivalu nemáte něco zjištěného anebo jste tam nebyly. Sama bych si pod tím heslem představila dovolenou, na které nemusíte nic dělat. Jen si užíváte. Ráno vstanete, zajdete si na palačinku a kávu. Pak zakotvíte v chill out zóně a odpočíváte. Z dálky vám hraje kvalitní hudba. O tom festival je. Na dva dny úplně vypnout a užívat si. Je libo chůze po laně, frisbee, jízdu na long-boardu, cestovatelskou přednášku, čtení autorských textů anebo afterparty, kde si můžete zapařit se zpěvákem z vaší oblíbené kapely? Tohle všechno je možné na tomto festivalu.
Sama za sebe si myslím, že je v tomto festivalu velký potenciál. Dávám mu pár roků a stane se jedním z těch nejzajímavějších festivalů u nás.



S kamarádkou jsme do Mohelnice dorazily v pátek podvečer. Na začátku jsme se ubytovaly v chatce a pak jsme si prošly areál. Hned ze začátku jsem byla unesená z překrásné výzdoby. Světýlka, lapače snů, vlaječky na chatkách, květiny, stoly a lavičky z palet. Prostě nádhera. Chvilku jsme se zastavily u gastro zóny. Vůbec jsem nečekala, že bude na výběr z tolika možností. Každý se sám za sebe mohl rozhodnout, jestli si dá kebab anebo půjde do zdravější varianty. Nechyběly ani grilované makrely. Velký výběr měli také vegetariáni a vegani. Já sama upřednostnila tofu před kuřecím masem do tortilly, ale abych se přiznala, to tofu mi moc nechutnalo. Už jsem měla lepší.

STOP!

Trochu jsem přeskočila, o jídle chci mluvit později. Vrátím se zpět k našemu začátku. Když jsme prošly areál, šly jsme se postavit k hlavní Morava Camp stage, protože začínal koncert Kláry Výtiskové, na který jsem se moc těšila. Dopředu jsem si naposlouchala pár písniček z jejího alba, abych mohla na koncertě zpívat. Klára nezklamala, koncert se mi moc líbil. Nejenže Klára úžasně zpívá, ale byla plná pozitivní energie. Nebyla to jen ona, která sršela pozitivní energií, ale celá její kapela. Šlo vidět, že to co dělají, je opravdu baví a milují to. Mimochodem Klára byla nezastavitelná. Na pódiu předváděla různé taneční kreace. Opravdu jsem nechápala, jak to dokázala udýchat. Koncert utekl strašně rychle. Moc se mi líbilo, že Klára vyslechla publikum, vrátila se na pódium a přidala další písničku. Teda zahrála znovu All night long, co už hrála. Odůvodnila to tím, že nám šla a hodně jsme u ní řvali :D



Mezitím jsme navštívily stánek Zoot, kde jsme si mohly na oblečení nažehlit cool věc. Já si nažehlila na mou džínovou bundu britskou vlajku. A pak se tam lidi tetovaly. Jak já říkám, tetovačky ze žvýkačky. Víc cool tetování než má Zoot jsem nikdy neviděla.







Před devátou začal koncert polské skupiny Kamp! Přiznám se, že jsem skupinu vůbec neznala, ale byla jsem překvapená. Sice jsme nezůstaly na celý koncert. Nechápu proč. Chvilku jsme tančily, protože ze začátku se mi jejich písničky moc líbily, ale pak už moc ne. Zajímavé, že je teď celou dobu poslouchám. Po té jsme zakotvily v chill zóně, o té se rozpovídám za chvilku, kde si k nám přisedli random kluci a začali se s námi bavit. Teda spíš s bffkou, já toho moc nenamluvím.

Po hodince sezení v chill zóně jsme se přesunuly opět k hlavní stage na koncert Swim Deep. Opět kapela, kterou jsem poznala díky tomuto festivalu. Neměla jsem naposlouchané žádné jejich písničky. Věděla jsem, že se mi kapela bude líbit už jen díky názvu a hlavně díky tomu, že jsou Britové. Koncert se jim povedl. Šlo vidět, že si to fakt užívali a my jakbysmet.
První den festivalu jsem si neskutečně užila.



Druhý den byl takový klidnější a pohodovější, protože kapely, na které jsem se těšila, hrály den předtím. Ráno jsme šly do Penny na snídani. Potřebovala jsem si koupit rohlíky k paštice :D Areál se otvíral až o půl 11, takže jsme do té doby byly na chatce. Moc si to nepamatuji, přijde mi, že to rychle uteklo. V deset jsme šly na "přednášku" o cestování po Evropě stopem. Různé zážitky z cest nám vykládal Martin, který měl v gastro zóně svůj stánek, kde dělal ty nejlepší palačinky. Z přednášky jsem si odnesla dvě věci - stopem dojedeš klidně na konec světa, umíš anglicky? v tom případě můžeš vycestovat kamkoliv. I když jsem od toho čekala trochu víc, líbilo se mi to a něco jsem si z přednášky odnesla.

Po přednášce jsme tak různě chodily po areálu. Pak jsme šly na kávu do úžasného stánku Skog. Pane bože, já snad nikdy nepila lepší kávu! Měli tam také boží domácí limonády. Než jsme si šly dát oběd, stavila jsem se za blogerkou Aničkou z blogu Dazzlicious. Pozdravit ji, seznámit se a hlavě jí osobně poděkovat, protože den před festivalem mě seznamovala s Mohelnicí a radila mi, jak se dostat do kempu.




Zevlovaly jsme v chill out zóně a pak jsme se přesunuly k Zoot stánku, který jsem si neskutečně zamilovala. Vlastně jsme tam strávily celé odpoledne. Na celou sobotu tam byly nachystané různé workshopy. Nejdřív se dělaly škrabošky. Pak indiánské čelenky a nakonec i čelenky z kytiček. Mezitím se tam usadila paní, která prováděla airbrush, což byla další cool věc. V rychlosti nedokážu vysvětlit, co to je, ale dám vám tady fotky. Já si nechala udělat na stehno nápis Zoot. Je pravda, že mi za ten víkend opravdu přirostl k srdci. Klaudia si tam dala nějaké barvičky. Vypadalo to jako galaxie se Zootem uprostřed. Opravdu fajn věc. Jen byla škoda, že se to hned při prvním umytí smylo.









Díky Zoot stánku nám celá sobota utekla strašně rychle. Odpoledne hrála na druhé stage britská kapela Pleasure House. Na tu jsem se taky těšila, ale bohužel jsem byla zklamaná. Na celý koncert jsme nevydržely, radši jsme šly zpátky k Zootu.
Myslela jsem si, že se v sobotu budeme koupat. V areálu byl bazén. Voda vypadala krásně čistě. No ale nakonec jsme nešly, protože nebylo zase takové teplo. Foukal studený vítr. Hlavně v Zootu byla velká zima, takže jsem si musela vzít mikinu. A potom když jsme se přesunuly k chill out zóně, bylo tepleji, protože tam svítilo sluníčko.



Poslední koncert měli Tata Bojs v deset večer. To mi bylo fakt líto, protože celý den utekl strašně rychle. Tento koncert také a já nechtěla konec festivalu. Každopádně koncert byl opět úžasný. Já tuhle skupinu vůbec neposlouchám, ale byla jsem nadšená z toho, kolik lidí bylo před hlavní stage. Všichni zpívali, tančili a užívali si to. My s bffkou byly asi jediné, které neznaly slova písniček a jen jsme tančily. Po koncertě byla ještě autogramiáda ve stánku Zoot. Vlastně po každém koncertu byla autogramiáda a čas na fotky, což zařizoval Zoot.
Ještě vám musím říct takový "hororový" zážitek. Teď se tomu směju, ale v tu chvíli mi to nepřipadalo směšné. Někdy kolem třetí ráno okolo naší chatky chodil nějaký ožrala, který sprostě nadával a ještě nám kopal do chatky. Když kopl do místa, kde jsem spala, strašně jsem se lekla a v tu chvíli jsem se fakt bála.



V neděli ráno jsme opustily areál. Vydaly jsme se vlakem do Olomouce a pak každá domů.




Ještě bych vám chtěla říct něco víc o zónách, které jsem zmiňovala v průběhu článku. MASTER chill out zóna byla strašně roztomilá. Jak dekorací, tak lidmi. Nejlepší věc na tomto místě byl Instagraf, který tiskl Polaroid fotky. Fungovalo to tak, že jste si udělali fotku, nahráli jste ji na instagram a přidali k ní hashtag #sMastercardNaFestak. Fotka se vám pak automaticky vytiskla. Pokud jste ji chtěli dvakrát, mohli jste zajít za pracovníkem MC a ten ji ochotně vytiskl znovu. Samozřejmě, že to bylo všechno zdarma. Některé fotky nebo selfie se vyvěšovaly ve stanu nebo na tabuli před chill out zónou. Fotek mám dost. Podle mě je to super památka na skvělý víkend. Chill out zóna pro mě měla i jedno negativum - nemohlo se tam platit nijak jinak než pomocí nějaké aplikace na mobilu. Plno lidí o tom ani nevědělo a přišlo mi, že z toho pak byli všichni zmatení. Já teda trochu taky. Aplikaci jste si mohli stáhnout, ale mně se nechtělo, takže jsem si tam nemohla koupit limonádu nebo květinovou čelenku. Festival byl založený na platbě kartou. Škoda, že nebyla i tady.









Zákoutí Zootu jsem si naprosto zamilovala. Obsadili jednu chatku, ve které prodávali oblečení. Před chatkou se konaly workshopy a autogramiády s interprety. My tam někdy chodily jen si sednout na houpačku anebo na lavičku z palet. Lidi ze Zootu byli strašně příjemní, ochotní, prostě super. Z workshopů se mi nejvíc líbilo malování na tělo airbrushem. Byla to moje první zkušenost s touto věcí. Líbilo se mi to, nechala jsem si udělat nápis Zoot. Jen škoda, že se to po prvním umytí hned smylo. Říkala jsem paní, že je škoda, že to vydrží jen do té doby, než se osprchuju. Ona říkala, že se určitě dají sehnat barvy, které vydrží déle, ale asi by to nebylo vhodné pro alergiky a tak.





Gastro zóna bylo něco pro mě. Já a jídlo = ležatá osmička. Stánek Skog, kde se prodávala káva a domácí limonády, byl naprosto bezkonkurenční. Pila jsem to nejlepší cappuccino vůbec. To samé mátová limonáda. Dá se říct, že všechno, co jsem tam snědla, bylo strašně dobrý. Bezkonkurenční byl také stánek Mikey's Little Sins, kde se dělaly palačinky s nejlepším domácím karamelem a kokosem. To byla jedna z věcí, kterou jste na festivalu prostě museli vyzkoušet. Když jsem si do palačinky poprvé kousla, jen jsem kulila oči, protože to byla opravdu lahoda. Jeden z důvodů proč musím jet příští rok zase. Po festivalu jsem zjistila, že se jejich karamel prodává ve skleničkách. Štve mě, že jsem to zjistila až teď. Kdybych to věděla, karamel si s sebou vezu domů.
Jídlo bylo opravdu rozmanité. Bylo jen na vás, co si dáte. Festival v žádném případě nebyl omezený stánkem s kebabem, hranolky a nudlemi. Dělaly se domácí burgery, grilovaly se makrely. Viděla jsem, že tam byl i nějaký stánek, kde byla jen rýže na různé způsoby. A jeden stánek, kde byly varianty pro vegetariány a vegany.





A tím festival skončil a končí i tento článek. Chtěla bych moc poděkovat Fingers Up a Dommie za to, že mi dali volňáska na festival a měla jsem, kde složit hlavu. Děkuju Klaudii, že se mnou na festival jela a přežila to tam se mnou. Víte, ono to někdy se mnou není jednoduché. Na svůj první festival mám samé dobré vzpomínky a jsem za to moc ráda! Snad poprvé, kdy se nic nepodělalo a všechno vyšlo jak má. Už se těším, až znovu vyrazím na nějaký festival. Festivaly jsou super! A nejvíc super jsou ty, kde není moc lidí. Třeba zrovna Fingers Up!
Pokud hledáte kvalitní hudební festival s malou účastí, určitě dejte šanci Fingers Up. Vůbec nelituji toho, že jsem se za festivalem vydala takovou dálku, protože to stálo za to. Ještě dlouho na něj budu vzpomínat.



Co vy a festivaly? Chodíte? Nechodíte? Jaký je váš oblíbený? Co říkáte na Fingers Up?

33 komentářů:

  1. No teda....tam musela být úžasně. Na fesťáky jsem, asi, stará, ale doporučím dceři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne! Do článku jsem to zapomněla napsat. Tak to napíšu alespoň tady. V pátek v noci, když hrála kapela Swim Deep přede mnou stála starší paní, mohlo jí být tak do 50 let, a neskutečně pařila! A fakt si to užívala :D Udělala mi to radost. Několikrát jsem ji ještě na festivalu potkala a šlo vidět, že si to užívá. Dokonce si nechala udělat i fotku v chill zóně :D

      Vymazat
  2. Achjoooo, teď úplně lituju, že jsem nejela. Věděla jsem, že je Fingers super, ale že až tak.. :(
    Letos mě odradily kapely, které jsem moc neznala, ale věřím, že bych si je hnedka po pár tónech zamilovala. Jsem ráda, že sis to užila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonalost! Škoda, že jsi nejela. Když jsem poprvé viděla ty kapely, nebyla jsem z nich odvařená, protože jsem skoro žádné neznala, ale na živo byli všichni super. Já si díky tomuto festivalu oblíbila další kapely a rozšířila obzory.

      Vymazat
  3. Přiznávám, že jsem o tomhle festivalu neměla sebeměnší páru. Koukám, že jsi si ho užila a ani se ti nedivím. Bohužel se na něj jen tak nedostanu, mám ho "krapet" z ruku. Ale rozhodně si ten název něakam zapíšu a třeba se mi někdy poštěstí..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to do Mohelnice taky nemám zrovna kousek :D Ale stejně to za to stálo :)

      Vymazat
  4. Na tyhle akce moc nejsem, ale tohle se mi docela líbí. Hlavně jak to není tak profláklé a nejsou tam davy. A spaní v chatce by se mi taky líbilo, lepší jak někde ve stanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsme měly být ve stanu, ale nakonec jsem ráda, že to tak nebylo a my byly v chatce :D

      Vymazat
  5. Krásné fotky! Já jsem bohužel vůbec netušila, že nějaký takový festival je, takže jsem ani nemohla přemýšlet, jestli se zúčastním, ale koukám, že musel být skvělý! Festivaly mám hrozně ráda a vždycky si je strašně užiju. :)
    Diary of Girly Things

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! To je škoda, ale tak třeba příští rok :)

      Vymazat
  6. Skvělý článek, moc jsem se na něj těšila a vůbec mě nezklamal! Naopak, celou dobu jsem se od notebooku nehla a četla :D. Máš skvělý fotky a vůbec mi to přišlo nějaký milý! Jsem z fesťáku překvapená, vypadá naprosto dokonale! Nebylo tam moc lidí, to je super. S tou aplikací je to blbý, měli to dát vědět předem... Moc se mi líbí to jídlo, spousta různých věcí! A Zoot tam byl určitě naprosto dokonalej, prostě to znělo tak, jak to vypadá na stránkách. Vstřícný, chytrý a vtipný. Moc se mi líbí ten tvůj airbrush, a Kludia ho taky měla skvělý! :) Jo a kdyby mně někdo takhle kopal v noci do chatky, byla bych po... strachy :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, děkuju moc ♥ Já sama z něj byla překvapená. Opravdu jsem nečekala, že bude až tak dobrý. Jo hele přitom jídlu jsem si hned vzpomněla na tebe, když jsem viděla nápis "vegetariáni" :D Zoot je láska ♥

      Vymazat
  7. Moc mě těšilo, Markétko :) Fingers Up jsem si užila letoš už podruhé, letos tedy o něco méně než loni, protože letos jsem neznala skoro žádné kapely. Ale i tak, ono to někdy není o tom zpívat si na každou písničku, stačí se pohupovat do rytmu :) Kafe ve Skogu je skvělý, jsem hrozně ráda, že takovou skvělou kavárnu v Brně máme! Na ty palačinky jsem se koukala, kokos a karamel miluju, ale 55 Kč se mi za to úplně dávat nechtělo. Zkusím si tuhle kombinaci udělat doma. No a s tím ožralou, co kopal do chatek - on prý kopal v noci i do stanů, co jsme tak slyšeli v kempu od holek vedle... Nás to naštěstí nevzbudilo. Ale to je snad jediná negativní zkušenost s tímhle festivalem, příští rok asi jedu znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, Aničko :) No já si říkala, že asi kvůli té kavárně si budu muset udělat výlet do Brna, protože to byla fakt nejlepší káva, jakou jsem kdy pila.
      Fakt? Na jednu stranu jsem byla ráda, že jsme byly v té chatce, protože ve stanu bych se asi hodně bála :D

      Vymazat
  8. Jee, škoda, že nebyl článek delší, hltala jsem každou další větu. :) Festival jsem doteď neznala, ale už teď vím, že ve stánku Zootu bych byla pečená vařená! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší! Děkuju moc, Silvi :) Tomu věřím, Zoot je naprosto skvělý. Ani jsem nevěděla, že takhle jezdí na festivaly :D

      Vymazat
  9. Super článek, Markét. Festival jsem vůbec neznala a vlastně na fesťáky ani moc nejsem, ale článek se mi fakt líbil a bavil mě :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzerá to naozaj skvelo ! :O Ja sa chystám na slovenský Grape festival, kde som bola aj minulý rok, ale tento by som v budúcnosti určite rada skúsila. Tetovačky boli naozaj krásne. :D asi by som bola tiež celá potetovaná. Hhh :D
    Ak budeš mať chuť, môžeš zavítať na môj blog: www.everydaywithlola.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Doufám, že si festival pořádně užiješ :) Jojo, ty tetovačky byly strašně fajn :D

      Vymazat
  11. To zní tak strašně super!!! Jezis ja snad pristi léto pojedu přes půlku republiky, protože to ke vázne super. Myslím, ze takový festival jiný v ČR se neděje, a zní to absolutně super. A je fajn, ze jsi si to tak užila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že je to snad jediný festival, který je tak rozmanitý :) Příští rok se chystám zase!

      Vymazat
  12. Tedaaa, o tomhle jsem ještě neslyšela, ale vypadá to fakt parádně! Jsem ráda, že jsi o tom napsala :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Určitě koukni na festival celkově a třeba se tam příští rok uvidíme :)

      Vymazat
  13. Zoot vás pěkně obrandoval :D O tomhle festivalu vůbec nevím, ale přesně takový tu chyběl! Snad se mi povede na něj vyrazit příští rok, z tvého povídání mám pocit, že je to taková malá česká coachela. Snad se tvé předpovědi vyplní a festival se brzy rozroste :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím :D Mě pak strašně potěšilo, když lidi ze Zootu chodili po areálu a rozdávali tetovačky, vlhčené ubrousky, a nějaké kupony na nákup v Zootu. Strašně milé :) Ty jo a to mě ani nenapadlo, ale máš pravdu s tou coachelou :)

      Vymazat
  14. Skvelé fotky. Je naozaj fajn, že si si to užila :)

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek a fotky! Já na fesťáky moc nechodím, ale vypadá to, že sis ho pořádně užila :) Moc se mi líbí všechny ty stánky. Asi bych je taky všechny prolezla :)
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  16. Wau, tak podle tvého vyprávění to vypadá fakt super! :) Já na žádném festivalu nikdy nebyla a kvůli počtu lidí mě to ani nikdy nelákalo, ale tohle mě fakt zaujalo! :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář. Dělají mi neskutečnou radost. :)

Blogger Template by DanyČuks