neděle 13. prosince 2015

Čtení na dlouhé zimní večery

Krásnou třetí adventní neděli. :)

Zima ještě oficiálně nezačala, ale já když večer ležím v posteli s knížkou, horkým čajem a svíčkami okolo, tak se cítím, jako kdyby byla pravá zima a venku plno sněhu. Krásná představa, jen potom nesmím koukat z okna, abych nebyla zklamaná. Někdy je lepší vypnout televizi a vzít si místo toho knížku. Že nevíte, co byste si měly přečíst? Tak pokračujte ve čtení tohoto článku.



Nečtete knížky? Děláte velkou chybu, protože knihomolové jsou citlivější, empatičtější a mají větší rozhled. A musím se vám svěřit s jednou věcí. Nedokážu a vlastně ani mě nebaví číst jen jednu knížku. Obvykle mám rozečtené alespoň dvě. Za to nedokážu přečíst ani jednu stránku, když je kolem mě hluk. Na čtení potřebuji absolutní klid. A ještě něco, za poslední tři měsíce jsem nepřečetla ani jednu knížku v papírově podobě. Díky za čtečku! Já bych si bez ní nedokázala představit můj život, zjistila jsem, že přečtu rychleji knihu ve čtečce než v papírové podobě, ale to se po Vánocích změní, protože očekávám, že dostanu nějaké knížky. A teď už jdu fakt psát o tom s jakou knížkou strávit prosincový večer.


Vypravěčka - Jodi Picoult

Knížku jsem četla přesně v tuto dobu minulý rok. Ze začátku mě moc nebavila, což mám skoro u každé knihy. Nebaví mě začátky. Každopádně pak mě naprosto uchvátila. Knížek o holocaustu mám přečtených celkem dost. Vždy když nějakou další dočtu, říkám si, že už s tímto tématem končím, protože je to na mě někdy dost silné kafe. Když jsem poprvé četla anotaci této knížky, říkala jsem si, že to nemusí být špatné a jsem za tohle rozhodnutí moc ráda, protože Vypravěčka mě dostala, zasáhla a dojala, řadím ji mezi ty nejlepší, které jsem, kdy přečetla. Pokud se zajímáte o Holocaust, tak si přečtěte tuhle knížku. Je skvěle napsaná, příběh je napínavý a naprosto strhující. Já na tuhle knihu nikdy nezapomenu, je to víc než dobrá kniha.

Děj: Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého všichni v jeho okolí mají rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit?





Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky

Já vím, že jsem tuhle knížku zmiňovala i v letním čtení, ale ona prostě patří i do toho zimní, protože si teď vybavuji tu scénu, kdy se Charlie vyvalí do sněhu a dělá anděla. Stephen dokázal skvěle vystihnout pocity dospívajícího kluka, příběh je silný a věřím tomu, že ve vás něco zanechá. Podle knížky je i film - Charlie malá tajemství. A skvělý playlist, pokud vám nevadí při čtení hudba, tak si ho zapněte, začtěte se do knížky a budete se cítit nekonečně.

Děj: Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník. Nevíme, komu Charlie píše, ani kde bydlí - máme jen slova, o která se rozhodl podělit.



Selekce, Elita, První - Kiera  Cass

Selekci jsem také zmiňovala v letním čtení, ale dnes přidávám další dva zbývající díly, které jsou konečně přeložené do češtiny. Za mě je tahle trilogie jedna z nejlepších a moc děkuji Maky, která mi první díl doporučila. Vím, že kdybych u sebe měla hned všechny díly, tak bych to měla přečtené za krátkou dobu. Příběh je napínavý, nikdy nevíte, co čekat a konec je tak trochu jasný, ale já chvilkami pochybovala. America je místy otravná, četla jsem, že je jako záchod, protože nikdy nevíte, kdy se ucpe. Pokud trilogii máte přečtenou, tak možná chápete, jak to myslím. Maxon je roztomilý a strašně hodný. Takže jestli se chcete vrátit do dětských let mezi princezny, tak si přečtěte tyhle knížky.

Děj: 35 dívek. 1 princ. Životní šance.



Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry

Nadčasový příběh, který můžete přečíst před spaním jak mladšímu sourozenci tak i sobě. Knížka má okolo sto stránek, takže je to opravdu čtení na jeden večer, ale bude to stát za to, protože je to příběh, který vás nenechá jen tak. Malý princ se vám vryje do srdce. Já sama tuhle knížku považuji za perlu světové literatury, je to mnohem víc než knížka pro děti.

Děj: Malý princ přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a prozradil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale prozradí mu daleko víc - tajemství čistého srdce, dobra a krásy.




Pýcha a předsudek - Jane Austen 

Z klasiky tu mám ještě jednu knížku. Čtete rády romány? Já ano a vůbec se nebráním těm z 19. století. Jsem ráda za tuhle knížku, protože je jedna z mých oblíbených a dala mi mého imaginárního dokonalého manžela pana Darcyho. Příběh je to prostý, ale ne nudný. Vžila jsem se do prostřední starého anglického venkova a naprosto podlehla panu Darcymu. Kolikrát slýchávám, proč je Pýcha a předsudek tak nádherné dílo, nebo co vidím na Darcym. Já sama vám na tohle nedokážu odpovědět, musíte si knihu přečíst, abyste pochopily proč je tento příběh tak krásný.

Děj: Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. století a počátku 19. století. Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich.



Girl Online/On tour - Zoe Sugg

Taktéž kniha, kterou jsem zmiňovala v letním čtení, ale zmíním ji znovu a dokonce i její druhý díl, který zatím nemám přečtený. Girl Online on tour si přeji na narozeniny, takže až budu mít příběh přečtený, tak vám dám v nějakém článku vědět. Každopádně Girl Online si prostě každá blogerka musí přečíst. Příběh je jednoduchý, ale mně se líbí a samotná kniha mi toho dost dala, protože v ní Zoe rozebírá sebevědomí, falešné přátelé, první lásku, internet. A dodává vánoční atmosféru, protože se v knížce mluví o Vánocích.

Děj: Penny má tajemství. Pod přezdívkou Girl Online si začne psát blog o svém každodenním životě. Když ji ovšem na školním představení potká ten "největší trapas na světě" a situace začne být vážná, rodiče ji vezmou s sebou na pár dní do NY, kde potká charismatického Noaha, který má taky svá tajemství. Záměrně nepíšu o čem je druhý díl, protože nechci spoilerovat.



Topím se v tobě - Jasinda Wilder

Moc mě nelákají knížky, kde vím, že nějaká postava umře, ale nakonec jsem této dala šanci a vůbec toho nelituji. Pokud máte rády slaďárny, trochu smutku, vyhrocený příběh a komplikované vztahy, tak se začtěte do tohoto příběhu. Nejlepší je, když od dané knížky nic moc nečekáte, protože pak vás překvapí.

Děj: Osmnáctiletá Nell se zamiluje do dlouholetého kamaráda z dětství Kylea. Jejich mladá láska je krásná, avšak jen do osudového dne, kdy Kyle tragicky zahyne. Jeho odchod Nell navždy změní život. Na Kyleově pohřbu potkává jeho staršího bratra Coltona. Oba jsou v nelehké životní situaci a zranitelní jako nikdy dříve. Po roce se s ním opět potká, tentokrát v New Yorku.




Nabíječ - Alice Clayton

Někdy se člověk cítí strhaně, nic ho nebaví a nejradši by se před celým světem schoval. Právě na tyto chvíle existují oddechové knížky, které vás rychle vtáhnou do děje a dokážou rozesmát. O tomhle je právě tato knížka od Alice Clayton. Milá oddechová knížka, nejen, že vám zlepší náladu, ale také vás na chvilku unese mimo všední realitu. Kniha má další pokračování, ale nepřišlo mi tak dobré, jako Nabíječ.

Děj: Caroline má skvěle našlápnutou kariéru, kancelář s výhledem na záliv a recept na výtečnou cuketovou buchtu, ale nemá Očko!! Má nejlepšího kocoura, super kamarádky a plný dekolt, ale nemá Očko!! A navíc, světě div se, stěnou její ložnice otřásá noc co noc její sexy soused, co si v posteli servítky rozhodně nebere.



Eleanor a Park - Rainbow Rowell

Jak jsem psala výš, někdy je lepší od knížky nic neočekávat. Nedělat si zbytečné iluze, protože pak se může stát vaší nejoblíbenější, na kterou nikdy nezapomenete, něco ve vás zanechá a budete se k ní vracet. Absolutně jsem nevěděla, co bych od této knížky měla očekávat, ale chtěla jsem si ji přečíst. A ona mě úplně dostala. Dialogy z knížky stojí opravdu za to. Pokud si myslíte, že ve všech knihách je popisován dokonalý život, tak vás tahle přesvědčí o opaku. Autorčin styl psaní jsem si zamilovala, protože píše upřímně. Někdy i knižní hrdinové nemají dokonalý život.

Děj: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec. Ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky.



Posel - Markus Zusak

Tento článek bych zakončila zrovna touto knížkou. Nečtu jen romány, jednou za čas si přečtu i takovou knížku. Zrovna na tuhle mě nalákala Domča. Knížku zatím nemám přečtenou, takže s ní teď trávím dlouhé zimní večery já. Jsem v půlce a musím říct, že mě nesmírně baví.

Děj: Představte si, že vám jednoho dne začnou do schránky chodit hrací karty se zašifrovanými úkoly - máte vstoupit do života úplně cizím lidem a najít způsob, jak jim pomoci. Přesně v této situaci se ocitá Ed Kennedy, devatenáctiletý taxikář.


To by bylo z mého seznamu všechno. Chystáte se z něj nějakou knížku přečíst? Nebo jste už nějakou četly? Jakou knížku byste poradily mně na zimní čtení? :) 
Mějte krásnou třetí adventní neděli!

39 komentářů:

  1. Krásný výběr knih, já mohu vážně doporučit Malého prince (to je moje láska), Vypravěčku a Jane Austen je klasika, kterou si vždy ráda přečtu. :-)
    Letos si na Vánoce chci přečíst Vánoční koledu od Charlese Dickense a Hobita od Tolkiena.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, já se tak těším na tu knihu Eleanor a Park! Ještě jsem si ji nepřečetla, protože teď čtu Na Větrné hůrce, což je taky úžasná knížka na zimu. Taky jsi mě dost nalákala na Nabíječe, určitě si koupím a těším se, až si ho přečtu. A Vypravěčka by byla úžasný dárek pro mamku, tak to jí taky někdy dám. Byl to vážně skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Větrné hůrce jsem taky četla a vidíš úplně jsem zapomněla ji tady napsat :)

      Vymazat
  3. Skvelý výber kníh :) Zoellu som čítala a Malý princ je pre mňa klasika :3 Ja práve čítam Nočný cirkus od Erin Morgenstern

    OdpovědětVymazat
  4. Ze zmíněných knížek jsem nečetla zatím žádnou. Nedávno jsem dočetla příběh Catherine Middleton od Katie Nicholl a momentálně mám rozečtenou knížku Bez hranic od Jillian Michaels.
    Jinak čtu knížky v papírové podobě, ta čtečka by mi hrozně vadila :-D Zkoušela jsem číst knížky v mobilu a nebylo to ono...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. Na nějakou knížku od Jill se taky chystám. :)

      Vymazat
  5. Ten kto stojí v kúte si už chcem dlho prečítať :)
    http://ankalooksword.blogspot.sk/2015/12/male-velke-porovnavanie.html

    OdpovědětVymazat
  6. Super tipy na knížky, ze zmíněných jsem žádnou zatím nečetla. Já jsem dnes měla konečně zase čas tak jsem se začetla do druhého dílu Harryho Potera:)

    OdpovědětVymazat
  7. První dvě knihy a poslední- to jsou pro mě super tipy. Pýcha a Předsudek, Malý princ-klasika, která nezklame.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobré tipy:) Nejvíc mě zaujala knížka Ten kdo stojí v koutě:)
    http://veronicaslife8.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělé tipy na knížky! Vlastně si mi připomněla, že jsem si chtěla přečíst knížku Ten kdo stojí v koutě. :-) Děkujůů. :-) Já už čtu například podruhé Girl Online, nemůžu si pomoct prostě mě to baví. :-) A potom se chystám na Malého prince, kterého si musím i tak přečíst k maturitě a celkově (jestli se k tomu dokopu, protože mě žádná z maturitních knížek moc nezaujala...) si musím začít číst knížky ze seznamu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Ten, kdo stojí v koutě si určitě přečti :) A Malého prince si přečti, je to super knížka a zrovna ta mě v maturitní seznamu zaujala :)

      Vymazat
  10. Malého prince jsem četla, jinak knížky vůbec neznám Marki :)

    OdpovědětVymazat
  11. Pýcha a predusdok je krásna tak film ako aj kniha, no kniha sa mi páčila asi ešte o niečo viac, hlavne koniec bol viac dopracovaný do detailov a skrátka sa mi to strašne páčilo. Táto spisovateľka je veľmi talentovaná, čítala som od nej aj Rozum a Cit a bolo to rovnako skvelé dielo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se film moc nelíbil, knížka je o hodně lepší :)

      Vymazat
  12. Taky bez čtení nemůžu být a úpřímně je mi i docela líto těch lidí, kteří nečtou :D Každopádně také čtu knihu v mobilu (nemám čtečku) rychleji než normálně na papíře. Nevím čím to je, ale doufám, že se to také změní, protože celý můj vánoční seznam jsou knihy :D
    Vypravěčku bych si chtěla přečíst, už jsem o ni slyšela dřív, ale ještě jsem se k ní nedostala.
    Já jsem nedávno (dobře, už docela dávno) přečetla Elitu... no America je opravdu jako záchod :D Každopádně se těším až si budu moci přečíst První, jsem zvědavá, jak se bdue chovat dál a koho si nakonec vybere.
    Eleanor a Park jsem dostala k narozeninám na konci října. A ještě jsem se k tomu nedostala :D Heh, momentálně mám rozečteno asi 150 knih, ale snad (doufám) si to o vánočních prázdninách přečtu :)
    Jinak moc hezká kniha na dlouhé zimní večery je i Dash&Lily Kniha přání! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mobilu jsem je taky četla, ale pak mě z toho bolely oči, tak jsem se rozhodla pro čtečku a vůbc toho nelituji! První si určitě přečti, America tě bude štvát, ale musím říct, že První se mi líbilo asi nejvíc z těch třech dílů. Jinak Dash&Lily Kniha přání jsem si chtěla přečíst tento advent, ale nedostala jsem se k ní :/

      Vymazat
  13. Knižky čítam rada. Mnohe knizky z toho co si pisala som citala su super.
    www.londongirl01.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  14. Ten, kdo stojí v koutě, Malý princ a Jane Austenová jsou bombové knihy, na které snad nikdy nezapomenu. Jsou to zrovna ty typy, ke kterým se ráda vracím a mohla bych je číst pořád dokola. Bohužel kniha Eleanor a Park mě zrovna moc nezaujala. Slyšela jsem samé chvály, ale nakonec to nebylo až tak výborné, jak jsem očekávala. Jde vidět, že má každý prostě jiný styl. Také máš pravdu v tom, že nejlepší je neočekávat nic. Ať už jsi potom zklamaná, nebo ne.
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se líbí něco jiného, ale je pravda, že Ten, kdo stojí v koutě je dokonalost :)

      Vymazat
  15. Malého prince mám moc rááda :), když jsem maturovala, tak jsem si ho vybrala i v povinné četbě, úplně jsem si ho zamilovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, taky to mám v plánu, snad to vyjde :)

      Vymazat
  16. Po přečtení tohohle článku jsem si uvědomila, že jsem strašná ostuda! :D Asi půl roku mám rozečtenou knížku a nejsem schopná ji dočíst. Už rok se plánuji si přečíst malého price, ale taky jsem to ještě "nestihla". Jsem větší fanda do seriálů než do knížek, ale když už se donutím nějakou knížku číst, vždycky zjistím, jak mě to strašně baví! Ale jak se k tomu donutit? :D

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase vůbec nekoukám na seriály, protože mě to nebaví :D Každého baví něco jiného :) Zbytečně se do toho nenuť a pusť si radši seriál :D

      Vymazat
  17. Markét, úplně jsi mi vehnala slzy do očí! To je úplně nádherný pocit vědět, že díky tomu, co jsem já napsala, si někdo knížku opravdu přečetl a navíc se mu i líbí, děkuju! ♥
    Ten, kdo stojí v koutě, Malého prince a Pýchu a předsudek naprosto zbožňuju, ani nevím, kolikrát jsem každou z těchto knížek už přečetla.. A z ostatních knížek mě nejvíc zaujala Eleanor a Park, tu si určitě musím přečíst, díky za tip! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě potěšila, však já ti hned psala, že si tu knížku přečtu jen mi chvilku trvalo než jsem se k ní dostala. E&P si určitě přečti :)

      Vymazat
  18. Mě v poslední době hodně zaujala kniha od Ani Geislerové, ale už ji neměli, když jsem byla v knihkupectví. Dál jsem pokukovala třeba po Marťanovi, Girl Online, nějaké nové hokejové knize o Waynu Gretzkym nebo po knize od A Cup of Style. :) Ovšem Vypravěčka nebo Pýcha a předsudek se mi hodně líbí a plánuji si je také někdy hodit v knihkupectví do košíku. Jinak na čtení jsem od září neměla vůbec čas. Chci to napravit teď o Vánocích a přečíst aspoň dvě/tři knihy. Taky musím začít číst na maturitu.. no, jsem na sebe zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se českým spisovatelům záměrně vyhýbám :D Na maturu mám přečtených celkem dost knížek, akorát z toho zatím nemám žádný zápis :/ :D

      Vymazat
  19. Pozeram ze mas citacku knih, mohla by si porovnat ci vnimas rozdiel medzi klasickou papierovou knihou a e-knihou? Co je lepsie?
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář. Dělají mi neskutečnou radost. :)

Blogger Template by DanyČuks